Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Δράμα, Αόρατη Πόλη



There's one thing that I should remember: There is a light at the end of the tunnel 
(Therapy, 30 Seconds)


Η γενέθλια μου πόλη είναι η Δράμα. Πρόκειται για μικρή πόλη, κτισμένη στο βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας. Το ξεχωριστό στοιχείο της Δράμας είναι το υγρό. Τα νερά της πόλης είναι αμέτρητα, όσα και τα ενδιαφέροντα βλέμματα των ανθρώπων που έχουν μάθει να διαβάζουν τους στενούς της δρόμους. Στα  έγκατα της πόλης φτάνουν νερά από τον μεγάλο ποταμό (Νεστός), τα δέρματα της δροσίζονται από τις ορμές του μικρού ποταμού (Αγγίτης), η καρδιά της αναπνέει από τις δικές της πηγές (Αγία Βαρβάρα).
Η σχέση της πόλης με το νερό, αναδύεται από τις περισσότερες όψεις της, και ως εκ τούτου από τις αυθεντικότερες αφηγήσεις της. Ίσως για αυτό τον λόγο, η πόλη έχει μια σχέση τόσο υπαρκτή με την ουτοπία, όσο και αόρατη συνάμα. Τα πάρκα της Δράμας, έχουν πολλαπλές διαστάσεις. Στις αλέες κάποιοι μπαίνουν άντρες και βγαίνουν ξωτικά, στα λουλούδια, κάποιες από μάγισσες αλλάζουν σε νεράιδες.
Η Δράμα από ψηλά έχει σχήμα αστεροειδές. Θέλει να λάμψει, αλλά συχνά δεν ξέρει ποιες σκιές είναι καλύτερο για την ίδια να φωτίσει. Θέλει να μεγαλώσει, αλλά δεν ξέρει ποια ευχή θα  την φέρει στον κυρίαρχο γαλαξία. Θέλει να μείνει αγνή, αλλά συχνά ξεχνάει τα βήματα των παλιών καλών χορών. Το συντηρητικό της παρελθόν συνήθως κάνει τους καθρέπτες της, να τη δείχνουν σαν κάμπια και όχι σαν πεταλούδα που θέλει να πετάξει.
Οι κάτοικοι της Δράμας είναι πολύ φιλόξενοι. Τα σπίτια τους είναι ανοικτά, σαν βιβλία που οι σελίδες τους γυρίζουν από τον άνεμο. Αγαπάνε τα παζάρια και τις λέξεις, συχνά όμως η ρευστή υπόσταση των πραγμάτων θολώνει τη μνήμη τους, και ξεχνούν να παιδευτούν με την Ιστορία. Δεν έχουν μάθει ακόμα, πως όταν όλα μένουν στάσιμα είναι καλό να αλλάζεις, πως όταν όλα αλλάζουν είναι προτιμότερο να παρατηρείς.
Η Δράμα, είναι η πόλη που με μεγάλωσε, το μέρος που με πρόδωσε, το κλεινόν άστυ που μου δίνει ελεύθερο χρόνο άπειρο, τόσο ποιοτικό όσο χρειάζομαι να δημιουργήσω. Έχω διαβάσει τα χνάρια της. και ξέρω πως όταν βρέχει τα πάντα δείχνουν καθαρότερα. Έχω μελετήσει τα πεδία της, και γνωρίζω ότι όταν η πολιτεία είναι άδεια, οι ιδέες γίνονται δημιουργίες αμεσότερα.


2 σχόλια:

  1. Όμορφες σκέψεις, για να σκεφτόμαστε καθαρότερα και πιο δημιουργικά...

    Καλή αρχή, σε οτιδήποτε προασπίζεται το ''παιδεύειν και δημοκρατείν''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή