Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Κλασικά μη Εικονογραφημένα # 4: Ο Χιονάνθρωπος

Jo Nesbo- Ο Χιονάνθρωπος (Μεταίχμιο, Γωγώ Αρβανίτη)

Πόσο διαρκεί ένα επίπονο βίωμα; Και ποιες επιπτώσεις επιφέρει στο υποκείμενο; Και κυρίως, πως εξωτερικεύει και απωθεί το βίωμα το άτομο; Όταν το ψυχικό τραύμα συνδέεται με την απουσία της μητέρας, και ιδιαίτερα στην συμβολική και  σεξουαλική της μορφή, τα πράγματα μπορούν να πάνε από το κακό στο χειρότερο. Σε τέτοιο βαθμό, που η ενηλικίωση να μετατρέψει έναν άνθρωπο σε χιονάνθρωπο.
            Η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη τόσο για την αστυνομία του Oslo, όσο και για τον ίδιο τον Χάρι Χόλε. Ένας συστηματικός, πανέξυπνος και διεστραμμένος δολοφόνος αφαιρεί ζωές γυναικών, επιλέγοντας την αυτοδικία ως μέσο για τη δική του λύτρωση. Παράλληλα, ένας από τους αυθεντικότερους ήρωες που κυκλοφόρησαν ποτέ σε σελίδες αστυνομικής λογοτεχνίας, αισθάνεται μόνος. Η Ράκελ έχει αποφασίσει να συνεχίσει τη ζωή της δίχως αυτόν, συζώντας με έναν άλλον άντρα. Η μούχλα που φυτρώνει στους τοίχους του σπιτιού του Χόλε, είναι ένα αφηγηματικό εύρημα που λέει πολλά για την φάση που ο ίδιος βρίσκεται.
            Το αδιέξοδο που διέπει τους ντετέκτιβ των ανθρωποκτονιών εντείνεται, όσο οι φόνοι πυκνώνουν και καλύπτουν τη νορβηγική πρωτεύουσα σαν σκοτεινή ομίχλη. Οι ύποπτοι δεν είναι καθόλου συνήθεις, καθώς αποτελούν σημαίνοντα πρόσωπα της επιχειρηματικής και πνευματικής ελίτ της χώρας. Η βοηθός του Χόλε, Κατρίνε Μπράτ πέφτει στην παγίδα ενός εξ αυτών, ακριβώς γιατί δεν κατάφερε στα τριάντα τόσο χρόνια της ζωής της, να διαχειριστεί την απουσία και την απώλεια του πατέρα και να προχωρήσει.
            Ο χιονάνθρωπος κακοποιεί και σκοτώνει γυναίκες με βάση τα κριτήρια της δικής του μανιχαϊστικής ηθικής. Τα θύματα είναι έγγαμες, ελαφρών ηθών σύμφωνα με την καθεστηκυία ηθική, ενώ ο σύζυγος τους μεγαλώνει δίχως να το ξέρει το παιδί κάποιου άλλου. Κίνητρο του χιονάνθρωπου είναι η επίτευξη ισορροπίας στον διαταραγμένο ψυχικό του κόσμο, και η επικράτηση σε αυτά που βίωσε και είδε όταν ήταν μικρός. Μέσω της συνεχούς απώθησης. Ή απλώς η εκδίκηση, καθώς ο ίδιος δεν κατάφερε ποτέ να επουλώσει το τραύμα του και να προχωρήσει. Όταν ωστόσο, έρχεται η ώρα να αναμετρηθεί με τον επιθεωρητή Χάρι Χόλε, είναι όντως πολύ αργά για να κάνει τον εφιάλτη του όνειρο.
Ίσως πρόκειται για το καλύτερο μυθιστόρημα του Nesbo. Τα ερωτήματα που τίθενται από τον Σκανδιναβό μάστορα της noir πλοκής, συνδέονται τόσο με τη φύση του ανθρώπου όσο και με τις δομές που αποκτούν οι σύγχρονες αναπτυγμένες κοινωνίες. Ο Freud στο βάθος χαμογελά καπνίζοντας το πούρο του, την ώρα που η απόσταση ανάμεσα στα σημεία και στα πράγματα του μεταμοντέρνου τρόπου ζωής εξακολουθεί να μεγαλώνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου