Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Cinema Noir #4 Το Κορίτσι με το Τατουάζ



 Το Κορίτσι με το Τατουάζ
Σκηνοθεσία: Niels Arden Oplev
Σενάριο: Nicolaj Arcel, Rasmus Heisterberg, από το ομώνυμο βιβλίο του Stieg Larson
Πρωταγωνιστούν: Michael Niqvyst, Noomi Rapace, Sven-Bertil Taube, Lena Endre
Παραγωγή: Susan Billberg-Rydholm

Ο κατήφορος και ο ανήφορος ανήκουν στον ίδιο δρόμο, λέει ο Ηράκλειτος. Μπορεί το περιβόητο ρητό, να λειτουργήσει ως σινιάλο για την κατανόηση της πορείας που ακολουθεί η ανθρώπινη ζωή; Υπάρχουν ζωές που βρίσκονται διαρκώς σε άνοδο, ζωές που παρακμάζουν, ζωές αδιάφορες, ζωές γοητευτικές. Που χαρακτηρίζονται ως τέτοιες, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.Μια ανοδική καριέρα π.χ. μπορεί να σηματοδοτεί ευτυχία για έναν άνθρωπο και δυστυχία για κάποιον άλλο. Υπάρχουν επίσης γυναίκες που ευτυχούν δίχως να γίνουν μαμάδες, και μαμάδες που δεν μπορούν να ζήσουν έξω από το σπιτικό τους.
       Υπάρχουν ωστόσο και ζωές που χάνονται στο απέραντο κενό του χρόνου. Και παρόλο που κατά κανόνα λίγοι είναι οι άνθρωποι που αρέσκονται να ψάχνουν στην άμμο, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών βρίσκουν ότι γυρεύουν. Ο Henrik Vanger,σκληρός και άτεγκτος βιομήχανος, σημαίνον στέλεχος της σουηδικής άρχουσας τάξης, στα ογδόντα φεύγα του αναζητά την αγαπημένη του ανιψιά Harriet, η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μια καλοκαιρινή μέρα της εφηβείας της. Σαράντα χρόνια μετά ο θείος της προσλαμβάνει τον Mikael Blomkvist, δημοσιογράφο που ξέρει να χώνει τη μύτη του παντού, να βρει τι συνέβη εκείνη τη μέρα. Η Harriet θεωρείται νεκρή από την οικογένεια της, την στενή και την ευρύτερη, που θυμίζει αγία κλίκα που την ενώνει το αίμα και τη χωρίζει το χρήμα. Εκτός από αδρή αμοιβή ο Vanger υπόσχεται στον Blomkvist, εφόσον φέρει σε πέρας την αποστολή του, στοιχεία για τον Hans-Erik Wennerström, νεόπλουτο απατεώνα με τον οποίο ο δημοσιογράφος έχει προηγούμενα. Σε βαθμό να έχει ήδη μια καταδίκη στην πλάτη του, όταν κατάφερε να βγάλει μέρος των άπλυτων του νεοσσού επιχειρηματία στη φόρα.
     Σαν καλός εργοδότης που είναι ο Vanger,  θέλει να ελέγξει την αξιοπιστία του λαγωνικού που προσέλαβε. Προσφεύγει λοιπόν σε μια ιδιωτική εταιρία ερευνών, η οποία του εγγυάται ότι ο δημοσιογράφος είναι πιο αξιόπιστος και τίμιος και από τον σουηδικό νόμο. Η ερευνήτρια που έψαξε και δεν βρήκε τίποτα μεμπτό για τον Blomkvist, είναι το κορίτσι με το τατουάζ, η Lisbeth Salander. Εκτός από σπουδαία ντετέκτιβ, είναι ακόμη μοναδική στο είδος της χάκερ και πρώην έγκλειστη σε κατάστημα  ανηλίκων, καθώς έβαλε φωτιά  στον πατέρα της όταν αντιλήφθηκε πως κακοποιούσε συστηματικά τη μητέρα της. 
     Η ντετέκτιβ και ο δημοσιογράφος θα συναντηθούν στη μέση του δρόμου, εκεί που ο ανήφορος βρίσκει την κατηφόρα του. Θα καταφέρουν να βουτήξουν στα βρώμικα άδυτα της οικογένειας του  Vanger και να λύσουν την υπόθεση. Ακόμη θα καταφέρουν να μεταμφιέσουν τους δαίμονες που ζούνε μέσα τους, σε αγγέλους ικανούς να τους προσέχουν για μια ζωή.
     Πρόκειται για το πρώτο μέρος της περιβόητης τριλογίας του Stieg Larson. Ρυθμοί γρήγοροι όταν χρειάζεται και ρυθμοί αργοί όταν η αφήγηση κινείται στην σουηδική επαρχία, την στρωμένη από το χιόνι της ουτοπίας και της δυστοπίας μαζί. Σπουδαίες ερμηνείες, κυρίως από το ζευγάρι των πρωταγωνιστούν σε μια πολύ διδακτική ιστορία σχετικά με τις φρικτές επιδράσεις της ενδοοικογενειακής βίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου