Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Συνεντεύξεις: Βαγγέλης Γιαννίσης


Βαγγέλης Γιαννίσης


Σήμερα το negraliteratura έχει τη χαρά και την τιμή να εγκαινιάσει μια νέα ενότητα, αυτή των συνεντεύξεων. Πρώτος φιλοξενούμενος είναι ο Βαγγέλης Γιαννίσης, ένας νέος ταλαντούχος συγγραφέας noir ιστοριών που με το πρώτο του βιβλίο Το Μίσος (Εκδόσεις Διόπτρα) έδωσε σημαντική ώθηση στο ελληνικό noir. Περισσότερα για τον συγγραφέα υπάρχουν εδώ http://www.dioptra.gr/Suggrafeas/316/Vaggelis-Giannisis/. Ακολουθεί η συνέντευξη του Βαγγέλη:

1. Ποιο ήταν το βασικό κίνητρο για να γράψεις το Μίσος;
Η επιθυμία μου να μοιραστώ μια ιστορία. Ταυτόχρονα το έβλεπα και μια πρόκληση να κρατήσω τον εαυτό μου ενεργό σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο προσαρμογής στη Σουηδία.

2. Θεωρείς ότι η αστυνομική λογοτεχνία μπορεί να λειτουργήσει ως το σύγχρονο κοινωνικό-πολιτικό μυθιστόρημα;
Σαφώς. Πλέον σπανίζουν τα κλασικά whodunnit μυθιστορήματα. Οι αστυνομικοί συγγραφείς δεν θέλουν να αφηγηθούν απλά την ιστορία ενός εγκλήματος, αλλά το τοποθετούν μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Έχουν επαφή με την πραγματικότητα και σκιαγραφούν ρεαλιστικούς χαρακτήρες.  Το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει απογαλακτιστεί πλέον από το καθαρό pulp παρελθόν του, έχει μπει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και η στροφή των σύγχρονων συγγραφέων προς την κατεύθυνση της καταγραφής της κοινωνικής πραγματικότητας έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό.

3. Πως είναι να γράφεις και να εμπνέεσαι σε μια χώρα του εξωτερικού;
Σίγουρα σε μια ξένη χώρα ο καθένας παίρνει ερεθίσματα διαφορετικά από την πατρίδα του. Βοηθάει και το γεγονός πως η Σουηδία έχει τη... στάμπα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Βλέπεις τις σκιές να γίνονται λίγο σκοτεινότερες, βλέπεις τον ουρανό να γίνεται πιο μουντός, περπατάς σε ένα πάρκο και κοιτάς στο έδαφος έτοιμος να δεις ένα νεκρό σώμα. Όλο αυτό το hype που έχει δημιουργηθεί με τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία σε κάνει να βλέπεις τη χώρα με άλλη ματιά. Σε ωθεί να γίνεις μέρος του.

4. Πως βλέπεις το μέλλον του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος;
Ευοίωνο. Υπάρχουν δυνατές πέννες στο χώρο και αργά ή γρήγορα το κοινό θα τους δοκιμάσει. Μακάρι να δημιουργηθεί ένα ρεύμα ελληνικής σχολής αστυνομικής λογοτεχνίας.

5. Θεωρείς ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη ευνοεί την ανάπτυξη του είδους;
Σίγουρα. Οι οικονομικές δυσχέρειες αυξάνουν το έγκλημα, ταράσσουν την κοινωνία.  Οι συγγραφείς γενικότερα τρέφονται καλλιτεχνικά από τέτοιες καταστάσεις.

6. Ο Άντερς Οικονομίδης είναι ένας ιδιαίτερα συμπαθής ήρωας. Θα έχουμε νέες ιστορίες στις οποίες θα εμπλακεί;
Από την αρχή είχα την επιθυμία να μην εγκλωβίσω τον Άντερς σε ένα μονάχα βιβλίο, αλλά να του επιτρέψω να εξελιχθεί σε περισσότερα. Η δεύτερη ιστορία του είναι ήδη έτοιμη και θα κυκλοφορήσει σύντομα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου