Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Αναγνώσεις: Έγκλημα στην Ταξιαρχία

Πάνος Ιωαννίδης

Αναγνώσεις

Σπύρος Λίγκας, Έγκλημα στην Ταξιαρχία, Εκδόσεις Πόλις


Η προοπτική της κατάκτησης κάθε εξουσίας καθιστά το υποκείμενο, είτε πρόκειται για έναν άνθρωπο, είτε για ένα κράτος μυωπικό απέναντι στις αντικειμενικές συνθήκες. Η προσπάθεια για κατάκτηση κάθε εξουσίας βασίζεται στην αρχέγονη τάση για επέκταση, πραγματική ή φανταστική αδιάφορο. Η δε επέκταση, τόσο στην ιδεαλιστική όσο και στην υλιστική της διάσταση, συνδέεται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο με την ικανοποίηση συγκεκριμένων συμφερόντων.
            Το ωραίο μυθιστόρημα του Σπύρου Λίγκα, Έγκλημα στην Ταξιαρχία, (εκδ Πόλις), διερευνά με λογοτεχνικό τρόπο την σχέση μεταξύ εξουσίας και ανθρώπινης συμπεριφοράς.  Ένα έγκλημα λαμβάνει χώρα σε ένα στρατόπεδο ενός ακριτικού ελληνικού νησιού. Ο λοχαγός Σταύρος Βρανάς, ένας ιδιαίτερα ικανός στρατιωτικός αναλαμβάνει κατόπιν υψηλά προερχόμενης εντολής την έρευνα. Η μετάβαση του στον τόπο του εγκλήματος προκαλεί μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις των εμπλεκόμενων στην έρευνα, είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο. Μυστικές υπηρεσίες και των δύο πλευρών, φαντασμένοι και προσγειωμένοι στρατιωτικοί και τοπικοί παράγοντες εισέρχονται σε ένα γαϊτανάκι γύρω από τη νεκρή αρχιλοχία.
            Οι έρευνες του λοχαγού Βρανά ξεσκεπάζουν μια σειρά από μυστικά που συνδέονται τόσο με την ασφάλεια της χώρας όσο και με την προσωπική ζωή της νεκρής αρχιλοχία. Ως εκ τούτου, αναδύονται  μίση, πάθη και ίντριγκες που δεν περιορίζονται αποκλειστικά στο στενό στρατιωτικό περιβάλλον αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό. Ο λοχαγός Βρανάς θα καταφέρει στο τέλος να ανακαλύψει την αλήθεια η οποία κυριολεκτικά  ξεπερνά όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και την ανώτατη στρατιωτική υπηρεσία που εκπροσωπεί.
            Γραμμένο σε γλώσσα άρτια που εκπέμπει την στρατιωτική πειθαρχία , αλλά και σε ύφος αναλυτικό που αντανακλά την καθημερινή στρατιωτική ρουτίνα, το Έγκλημα στην Ταξιαρχία πρωτοτυπεί όχι μόνο λόγω του θέματος του, αλλά και του τρόπου ανάλυσης που επιλέγει. Καθώς η έρευνα πηγαινοέρχεται από το γενικό (στρατιωτικό) στο ειδικό (προσωπικό) περιβάλλον της νεκρής, αναδεικνύεται μέσα από μια συνθετική διαλεκτική διαδικασία το βασικό εύρημα. Η τελική έκβαση του κυνηγιού κάθε μορφής εξουσίας είναι ένα αποτέλεσμα όχι μόνο κοινωνικών, γεωπολιτικών και οικονομικών παραγόντων αλλά και ανθρώπινων, πολύ ανθρώπινων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου